Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat luni, după ce a fost avizat în comisii, că algoritmul stabilit în USL referitor la repartizarea secretarilor de stat din MAE este de doi pentru PSD și unul al ACD, nefiind însă exclusă și sprijinirea politică a unora din cei actuali.
„Așa cum primul-ministru a anunțat, se merge la o înnoire la nivelul secretarilor de stat și, în acest sens, doi secretari de stat vor veni din partea PSD și unul va veni din partea liberalilor și conservatorilor. (…) Secretarii de stat (actuali – n.r.) vin trecuți printr-o evaluare, această evaluare este și una politică, dar aceasta nu exclude ca ei să fie propuși de un partid sau altul din cele care compun guvernarea”, a spus Marga la finalul audierii sale în comisiile parlamentare.
De asemenea, el a arătat că nu este în interesul guvernării USL să disloce oameni foarte competenți și l-a dat exemplu pe Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri globale și politică de securitate.
„Bogdan Aurescu este de departe cel mai bun jurist în relațiile externe ale României. Din păcate, România are puțini juriști care s-au aplecat ca și carieră asupra detaliilor acestor relații. Personal, voi fi foarte încântat să lucrez cu Bogdan Aurescu”, a afirmat Marga.
El a mai arătat că nu se pune problema politizării MAE, deoarece programul de guvernare prevede printre priorități tocmai depolitizarea, iar secretarii de stat și ceilalți diplomați care și-au făcut datoria vor putea să și-o facă în continuare.
Întrebat asupra echipei de consilieri cu care va veni în MAE, Marga a spus că are în vedere o serie de personalități consacrate, însă aceștia vor fi discutați în cadrul USL în cursul următoarei săptămâni, la fel ca și numele secretarilor de stat.
Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, i-a cerut, vineri, premierului desemnat Victor Ponta să nu îi schimbe din funcții pe secretarii de stat din MAE, el arătând că politizarea acestui minister va dăuna grav politicii externe a României.
„Îi solicit premierului desemnat ca în ceea ce privește instituția diplomației românești să facă o excepție în legătură cu politizarea. Îi solicit premierului desemnat să facă o verificare în ceea ce privește loialitatea și profesionalismul diplomaților români din centrală și din exterior. Secretarii de stat, secretarul general, ambasadorii de la Moscova, Washington, Bruxelles, doar ca să acopăr geografic, și-au făcut datoria sub mai multe guverne și au adus marile proiecte ale României într-o fază de complinire extrem de avantajoasă pentru interesele României. Politizarea acestei instituții, cel puțin la nivel comunicațional și cel puțin în dialogul cu partenerii noștri externi, nu va rămâne nesancționată”, a spus Diaconescu.
El a arătat că schimbarea din funcțiile deținute a secretarilor de stat din MAE sau a ambasadorilor din capitalele europene importante va aduce insuccese în privința aderării la spațiul Schengen sau alte capitole ale politicii externe a României.
Întrebat dacă a discutat cu secretarii de stat din MAE în legătură cu demisia acestora după învestirea noului guvern, Diaconescu a răspuns că nu îi încurajează pe aceștia să facă acest gest, deoarece nu ar avea niciun motiv.
„Nici nu i-aș încuraja și nu ar avea absolut niciun motiv. Cine? Luminița Odobescu care este expert pe UE și lucrează de aproape 20 de ani pe UE? Bogdan Aurescu? Care ar fi motivele? Secretarul general (Maria Ligor – n.r.) a fost ambasador la Madrid și a lucrat cu comunitatea românească în situații destul de complicate în Spania. În perioada când a fost ambasador la Madrid s-a ridicat, de exemplu, restricția pe libera circulație a forței de muncă în Spania. Nu ai nevoie de expertiza acestor oameni? Despre ce vorbim? Mă rog, am lucrat cu ei și sunt ceva mai pătimaș”, a afirmat Diaconescu.
În MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminița Odobescu și Anton Niculescu, cărora li se adaugă și secretarul general Maria Ligor.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că secretarii de stat și prefecții vor fi schimbați, pentru că lucrează cu Guvernul și îl reprezintă, el precizând că schimbările politice se vor opri la acest nivel.
„Funcțiile politice, și anume secretarii de stat – miniștrii în primul rând și secretarii de stat – aceia vor fi numiți de către partidele care formează guvernarea. Asta este normal, este european, este conform tuturor standardelor democratice ca miniștrii și secretarii de stat să reprezinte politic partidele care asigură guvernarea”, a spus Ponta.
Marga, despre relația cu Traian Băsescu și comparația cu Mussolini
Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni, că relația sau cu președintele Traian Băsescu va fi una constituțională, el reluând afirmațiile sale că șeful statului și-a ales greșit consilierii și că a susținut aplicarea de măsuri similare cu Mussolini.
„În legătură cu relația cu președintele, din partea mea va fi una constituțională. Vom respecta toți Constituția. Evident, nu suntem oameni necunoscuți, am fost colegi în două guverne cu dânsul, ordinea de la ședințele de guverne ne punea în mod fatal unul lângă altul. Am discutat de multe ori, nu e o problemă. I-am spus și după instalare că și-a luat consilieri care îl vor trimite într-un unghi mort, ceea ce s-a și întâmplat. I-am mai spus că sunt greșite opțiunile și în alte domenii”, a afirmat Marga, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Totodată, el a arătat că acea comparație pe care a făcut-o între Băsescu și Mussolini nu înseamnă că a spus că președintele ar fi un cititor al operei dictatorului italian sau ar urma linia acestuia, ci doar că unele măsuri susținute de șeful statului în contextul crizei sunt similare cu cele ale lui Mussolini.
„Comparația cu Mussolini nu e făcută în ideea că el ar fi cititor de Mussolini sau că Băsescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema. Problema este că dacă ne uităm cu luciditate și comparăm măsurile luate în contextul crizei sunt aidoma cu cele luate în vremea lui Mussolini:. reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru că dorea să îi reducă pe socialiști (…) Tăieri prin desființarea de școli și licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapidă în pensii a câtorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate în cazul nostru de servicii de informații, fie dosare de altă natură, ca instrument de ținere în frâu a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viața politică. Îmi pare rău, dar, din păcate, fără să vrem, nu cred că președintele se ocupă de citirea lui Mussolini, dar din păcate măsurile de acolo vin, trebuie spus cu toată onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventă”, a spus Marga.